H Hellenic Copper Mines (HCM) ξεκίνησε τη λειτουργία μεταλλείου και εργοστασίου παραγωγής χαλκού στην ακριτική περιοχή της Σκουριώτισσας το 1995 στοχεύονται στην αναβίωση της μεταλλευτικής βιομηχανίας του τόπου, εφαρμόζοντας σύγχρονη τεχνολογία και με στόχο στην παραγωγή μεταλλικού χαλκού (καθόδων) υψηλών προδιαγραφών, για πρώτη φορά από την αρχαία εποχή.

Η Εταιρεία είναι 100% εξαγωγική και η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι μεγάλη αφού δραστηριοποιείται σε περιοχή που εφάπτεται με τα κατεχόμενα και προσφέρει απασχόληση σε άτομα από την ευρύτερη περιοχή συμβάλλοντας έτσι στην αναζωογόνηση μη αστικών περιοχών.

Απασχολεί πέραν των 80 ατόμων, ενώ από τη δραστηριότητα της εξαρτάται και η απασχόληση τουλάχιστον άλλων τόσων. Μεγάλος αριθμός του προσωπικού της προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή Σολέας. Διατηρεί άριστη σχέση με τις γειτνιάζουσες κοινότητες τις οποίες στηρίζει αναγνωρίζοντας την κοινωνική ευθύνη που έχει απέναντί τους.

Λόγω της υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζει, απασχολεί σε ποσοστό 25% του προσωπικού της πτυχιούχους πανεπιστημίου,    η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι επιστήμονες, τους οποίους εκπαιδεύει τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η ασφάλεια του προσωπικού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Εταιρείας. Λειτουργεί Επιτροπή Ασφάλειας και έχει ληφθεί πληθώρα μέτρων για βελτίωση των όρων εργοδότησης των υπαλλήλων της. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, το 1999 και το 2002 απονεμήθηκε στην Εταιρεία το βραβείο Ασφαλείας και Υγιεινών Συνθηκών Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Εταιρεία έχοντας ως πάγια δέσμευση να διατηρήσει σε ισορροπία την οικονομική της ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, δίνει την απαιτούμενη προσοχή έτσι ώστε μέσα από όλες τις διαδικασίες παραγωγής της να διατηρείται η χλωρίδα και η πανίδα την περιοχής, να προστατεύεται η ατμόσφαιρα, το έδαφος, οι υδάτινοι πόροι και η ιστορική κληρονομιά και αποφεύγει ενέργειες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για τη λειτουργία της, έχει εξασφαλίσει όλες τις άδειες που απαιτούνται, υποβάλλει κάθε 3 χρόνια μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γενικά συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που απορρέουν από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία και τις ευαισθησίες που υπάρχουν στο θέμα αυτό.

Η ΗCM για τις επιδόσεις της έχει βραβευθεί (εκτός από τα Βραβεία Ασφαλείας και προστασίας της υγείας του προσωπικού της) με τα βραβεία εξαγωγών του ΚΕΒΕ και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (1997), και της Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (1998 και 1999).  Επίσης βραβεύθηκε με το Βραβείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στον τομέα Τεχνολογίας και Παραγωγικής Διαδικασίας  (2007).