Ουσιαστική συμβολή της HCM στην επίλυση διαχρονικών περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν από ιστορικά εγκαταλελειμμένα μεταλλεία

Στις 06 Μαρτίου 2019 η HCM έλαβε ειδοποίηση από τα Ηνωμένα Έθνη ότι τα νερά του ποταμού της Μαραθάσας που διέρχεται κοντά στο εγκαταλελειμένο μεταλλείο του Απλικιού, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1974 η Αμερικάνικη εταιρεία CMC, ρυπαίνουν την Λεύκα. Η HCM αμέσως έστειλε τεχνικούς της στην περιοχή και αφού διαβεβαίωσε τα Ηνωμένα Έθνη και έγινε αποδεκτό ότι η ρύπανση δεν προέρχεται από δικές της εργασίες, εξέτασε λεπτομερώς το θέμα. Η πρώτη διαπίστωση κατά την επίσκεψη των ειδικών της Εταιρείας στην περιοχή, ήταν ότι μέχρι τη νεκρή ζώνη, δηλαδή στα όρια του μεταλλείου, το νερό του ποταμού ήταν διαυγές όπως παρουσιάζεται στην Εικόνα 1.

Όπως είχε πρόσφατα δημοσιευτεί στον Κυπριακό Τύπο, η Hellenic Copper Mines (Μεταλλεία Σκουριώτισσας) ολοκλήρωσε την κατασκευή και άρχισε τη λειτουργία μιας νέας μεταλλουργικής μονάδας παραγωγής κράματος πολύτιμων μετάλλων (χρυσού και αργύρου). Η νέα αυτή μονάδα λειτουργεί από τον Ιούλιο και όπως συμβαίνει με τη μονάδα παραγωγής καθόδων χαλκού, χρησιμοποιεί την μέθοδο της υδρομεταλλουργίας, η οποία είναι σύγχρονη, πρότυπη και φιλική προς το περιβάλλον. Βασικό μέλημα από τη φάση του σχεδιασμού της νέας μονάδας, ήταν η εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών και η μέριμνα για τη προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η υλοποίηση του έργου έγινε κάτω από συνεχή έλεγχο και ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, από τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια δενδροφύτευση στους χώρους του μεταλλείου, στη Σκουριώτισσα.
Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της Hellenic Copper Mines για αποκατάσταση του περιβάλλοντος και επαναφορά της χλωρίδας της περιοχής στην φυσική της κατάσταση, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας και η Επιτροπή Εκδηλώσεων της Εταιρείας μας εδώ και χρόνια, αλλά συστηματικά κατά τα τελευταία 9 χρόνια διοργανώνουν δενδροφυτεύσεις στους χώρους του μεταλλείου. Μέχρι στιγμής έχουν φυτευθεί 20,000 δένδρα. Λεπτομέρειες φαίνονται στο χάρτη που ακολουθεί.
Στις δενδροφυτεύσεις λαμβάνουν μέρος μέλη του προσωπικού της εταιρείας με τις οικογένειές τους, κάτοικοι και οργανώσεις της περιοχής, φίλοι της Εταιρείας και του πρασίνου.

Στις €85,760.00 ανήλθαν τα έσοδα από τη μοναδική συναυλία «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» με οικοδεσπότη τον Διονύση Σαββόπουλο που παρουσίασε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στο ιστορικό μεταλλείο Σκουριώτισσας το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου. H συναυλία αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Ραδιομαραθωνίου 2017 των οποίων όλα τα έσοδα δίδονται στο Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος ( Αδ. Ερ. Ν.Π.25/2017). Όλα τα έξοδα της συναυλίας καλύφθηκαν από την Τράπεζα, τη Ηellenic Copper Mines και άλλους υποστηρικτές.

Τιμητική Συμμετοχή της Kύπρου στους Εορτασμούς της 70ης Επετείου από την Ίδρυση της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου

Δόθηκε ακριβές αντίγραφο αρχαίου χάλκινου ταλάντου που κατασκευάστηκε στην Κύπρο

Τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της μεταλλουργίας που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, παρουσίασε κλιμάκιο μεταλλειολόγων – μεταλλουργών, αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) της Hellenic Copper Mines Ltd, σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πολυτεχνείου.

 

 Click to Download PDF version

 

Το μεταλλείο Σκουριώτισσας της Hellenic Copper Mines ltd συμμετέχει σε πρωτοπόρα – καινοτόμα Ευρωπαϊκά προγράμματα


 

Νέες εξελίξεις που αφορούν την τεχνολογία των Ακτινών Χ εφαρμόζονται στην έρευνα και την αξιοποίηση μεταλλευμάτων 

Η Hellenic Copper Mines Ltd συμμετέχει σε μια ξεχωριστή διεθνή συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και κυβερνητικών φορέων, στο έργο X-Mine!