Τιμητική Συμμετοχή της Kύπρου στους Εορτασμούς της 70ης Επετείου από την Ίδρυση της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου

Δόθηκε ακριβές αντίγραφο αρχαίου χάλκινου ταλάντου που κατασκευάστηκε στην Κύπρο

Τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της μεταλλουργίας που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, παρουσίασε κλιμάκιο μεταλλειολόγων – μεταλλουργών, αποφοίτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) της Hellenic Copper Mines Ltd, σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πολυτεχνείου.


Η εκδήλωση έγινε στις 24 Νοεμβρίου, στα πλαίσια εορτασμού για την 70η επέτειο από την ίδρυση σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ο Κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητές και φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδος καθώς και ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανιών της Ελλάδος και άλλοι προσκεκλημένοι.


Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Η Συμβολή της Υδρομεταλλουργίας στην Εκμετάλλευση Φτωχών Μεταλλευμάτων Χαλκού και Πολυτίμων Μετάλλων της Κύπρου». Οι κύπριοι μηχανικοί όμως, δεν περιορίστηκαν στην παρουσίαση πρωτοπόρων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρο, αλλά συμπεριέλαβαν στις ομιλίες τους το θέμα της διαχρονικής ανάπτυξης της μεταλλουργίας στην Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και απόψεις για τις θέσεις της βιομηχανίας που αφορούν την εκπαίδευση των μηχανικών σήμερα.


Το ακροατήριο παρακολούθησε τις παρουσιάσεις της κυπριακής ομάδας με πολλή προσοχή και ικανοποίηση και χαρακτήρισε την κυπριακή μεταλλευτική βιομηχανία τεχνολογικά πρωτοπόρα, ανθεκτική και υποδειγματική. Τονίστηκε η ανάγκη για στενή συνεργασία του Ε.Μ.Π. και της κυπριακής μεταλλευτικής βιομηχανίας προς αμοιβαίο όφελος.


Κατά την τελετή, οι μηχανικοί της Ηellenic Copper Mines Ltd παρέδωσαν στο Ε.Μ.Π. ακριβές αντίγραφο αρχαίου χάλκινου ταλάντου, που κατασκευάστηκε από κύπριους μεταλλωρύχους και μεταλλουργούς. Τριάντα τέτοια τάλαντα, σύμβολα της κυπριακής ιστορίας και μεταλλουργίας, στάληκαν το 2004 με το πλοίο της Κερύνειας ΙΙΙ στον Δήμο Αθηναίων για κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μηχανικοί της Ηellenic Copper Mines Ltd και το τάλαντο χαλκού στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ